Förmåner med jobbet man har

Med alla jobb kommer förmåner. Olika jobb har olika förmåner. Vissa arbetsgivare sponsrar med ett valfritt tränings kort på någon tränings anläggning, andra företag bidrar med en viss summa till friskvård och ”naturligtvis” finns det arbetsgivare som inte insett vilken bra idé det är att ge sina arbetstagare bidrag till friskvård. Friskvård kan innebära många olika saker, inte bara träningskort, utan även möjligheter till beteendeterapi, massage osv.  I en artikel på Arbetsmiljöupplysningen.se nämns när det blir lönsamt för att göra en  friskvårdssatsning. Exemplet bygger på en arbetsgivare, ganska stor iofs, med c:a 400 anställda med en medellön på 25.000:-. För att införa friskvård på en sådan arbetsplats krävs att:
– korttidssjukfrånvaron minskar med en dag per anställd, eller
– två långtidssjukskrivningar undviks, eller
– produktiviteten ökar med 0,5 procent.
Inga orimligheter, eller hur?

Anders Johrén, författare, föreläsare och utredare kring ekonomiska argument för friskvård, ser även han att friskvård allt mer har gått från att vara en förmån till att bli, om den genomförs effektivt, en lönsam kapitalsatsning. Själv har han jobbat med de här frågorna sedan slutet av 1980-talet. Anders  har tre argument för att satsa på friskvård:
-Det får människor att må bättre och orka mer.
-Det får sjukskrivningarna att minska.
-Det ökar arbetsgivarens attraktionskraft.
Alltså lite som Arbetsmljöupplysningen.se säger.

Själv har jag förmånen att ha en arbetsgivare som satsar 2000:-/år och anställd på friskvård. Dessutom kommer det med mitt jobb att jag kan träna på jobbet, vi har både ett gym och ett ”konditionsrum”, världens lyx!
2015-01-30 16.05.04 2015-01-30 15.51.08
För dom som var lite ”vakna” fixade min arbetsgivare möjlighet att delta på Viktväktarmöten här på jobbet. Första omgången blev tydligen ganska snabbt fullsatt och en andra har startats upp. Detta tror jag är en riktigt bra sak som kommer göra att de utav mina kollegor som nappade på erbjudandet kommer att må bättre och i och med det orka mer på både jobbet och privat! Genialt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s